To propozycja na nieskomplikowany a pyszny obiad lub kolację.

Cukinie uwielbiamy. Najpyszniejsze są oczywiście te zbierane latem na własnej działce.

Ale także dobrze smakują te kupione w markecie w połowie stycznia.

Przygotowanie całości trwa trochę ponad pół godziny.

Składniki:

  • 3 niewielkie cukinie
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka plastrów żółtego sera
  • sól, pieprz
  1. Cukinie kroimy na połówki, wydrążamy miąższ, solimy, układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150⁰C przez 15 minut.
  2. Boczek kroimy na kosteczkę i podsmażamy na patelni.
  3. Cebulę i czosnek drobno siekamy (ja używam do tego zmyślnego urządzenia do krojenia cebuli, gdyż zwykle płaczę już przy obieraniu), podsmażamy razem z boczkiem.
  4. Dodajemy ugotowany poprzednio ryż oraz drobno pokrojoną paprykę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz jest gotowy.
  5. Wyciągamy z piekarnika wydrążone cukinie, które są lekko „al dente”, wypełniamy przygotowanym farszem, układamy na nie plasterki sera, podkręcamy piekarnik do 180⁰C i pieczemy kolejne 15 minut.

Tak przygotowane cukinie nie są zbyt kaloryczne a dają uczucie sytości. Aby je jeszcze bardziej „odchudzić” można zupełnie zrezygnować z żółtego sera i wybrać chudszy boczek. Ja nie zrezygnowałam, boczek był tłusty i cukinie wyszły przednie. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry