Jak wygląda i gdzie występuje glistnik jaskółcze ziele?

Glistnik jaskółcze ziele to popularny i leczniczy chwast często spotykany w naszych ogrodach, a także na skraju lasu, w zaroślach, przy płotach i murach. Lubi miejsca ocienione i wilgotne. Osiąga wysokość około 50 cm. Ma delikatne, pierzaste liście i kwitnie na żółto. Z pewnością każdy ją spotkał. Roślina zaczyna kwitnąć wraz z przylotem jaskółek a więdnie kiedy odlatują – stąd jej nazwa.
Najlepiej zbierać roślinę w maju, przed i w czasie kwitnienia. 

Czy glistnik jaskółcze ziele jest toksyczny?

Tak, to prawda. Glistnik oprócz swoich niewątpliwych właściwości leczniczych, stosowany w sposób niewłaściwy może nam bardzo zaszkodzić. A to za sprawą trujących alkaloidów, jakie są zawarte w roślinie. 
Stosowanie wewnętrzne preparatów z glistnikiem zawsze powinno być uzgodnione z lekarzem lub fitoterapeutą. 
Wewnętrznie wspomaga wątrobę i drogi żółciowe oraz poprawia wzrok. Starożytni i średniowieczni medycy zalecali płukać nim gardło i leczyli wrzody nowotworowe.
WAŻNE! 
Zbierając glistnik jaskółcze ziele należy użyć rękawiczek, gdyż sok może wywołać reakcję alergiczną. Dodatkowo brudzi ręce i trudno pozbyć się z nich żółtego zabarwienia. 

Glistnik jaskółcze ziele – stosowanie zewnętrzne

Odkąd pamiętam, moja babcia miała zawsze nastawioną nalewkę z jaskółczego ziela i stosowała ją na swoje spracowane ręce. Mikstura błyskawicznie goiła wszelkie rany, zadrapania i otarcia. Najbardziej spektakularne działanie ma sok ze świeżej rośliny. Żółta substancja pozyskiwana bezpośrednio po przełamaniu ziela stosowana jest na kurzajki, które po kilku zabiegach znikają. 

Glistnik jaskółcze ziele – jak bezpiecznie wykorzystać jego właściwości?

Sok

  • Sok usuwa skutecznie wszelkie kurzajki, brodawki, kłykciny i egzemy skóry. Stosujemy go wyłącznie na chorobowo zmienione miejsce, omijając zdrową skórę.

Nalewka

  • Podobne działanie jak świeży sok ma nalewka, a po rozcieńczeniu w proporcjach 1 łyżka nalewki na szklankę (200-220 ml wody) można stosować ją do przemywania podrażnionej skóry.
    Dzisiaj nastawiłam nalewkę zalewając 1 część ziela 5 częściami alkoholu 40%. 
    Po tygodniu alkohol przejmie właściwości ziela i będzie można go zlać do osobnej butelki. 

Ocet

  • W związku z tym, że zostało mi sporo materiału roślinnego, postanowiłam także nastawić ocet. 
    Potrzebowałam do tego słoika – użyłam dużego, o pojemności 1,7 L, uprzednio wyparzonego. 
    Umyte i podzielone na części  liście, łodygi i kwiaty zalałam 1 L przegotowanej  i wystudzonej wody z dodatkiem 4 łyżek cukru. Jako starteru użyłam zeszłorocznego octu jabłkowego z bardzo ekologicznych jabłek. Starter nie jest jednak konieczny. Proporcje wody do masy roślinnej powinny być takie, aby rośliny znajdowały się pod wodą – nie będą wtedy pleśnieć. 
    Słoik przykrywamy bawełnianą szmatką, którą mocujemy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce.  Lepiej nie używać gazy, ponieważ za jakiś czas proces fermentacji może zwabić muszki owocówki, które bez problemu przecisną się przez gazę.
    Od tego momentu będziemy potrzebować tylko cierpliwości. Codziennie, przynajmniej raz lub dwa razy powinniśmy mieszać miksturę drewnianą wyparzoną łyżką. Całość będzie buzować, aż po kilku tygodniach glistnik jaskółcze ziele opadnie na dno, a my będziemy mogli odcedzić powstały ocet i zlać go do butelek. 
    Planuję wykorzystać ocet m.in. do zrobienia toniku do twarzy. 

Nawóz

  • Z glistnika jaskółcze ziele można sporządzić nawóz organiczny. Będzie miał dużą zawartość azotu, dzięki czemu podlewane nim rośliny wzmocnią liście i łodygi. 
    Gnojówkę z glistnika możemy przygotować w ten sam sposób jak z pokrzywy.

Susz

  • Dwa duże pęki ziół ususzę na strychu, tj. w miejscu ciepłym i przewiewnym. Coś mi podpowiada, że w przyszłości zrobię z nich napar lub macerat i wykorzystam do zrobienia leczniczej maści. 

Mimo, że sam glistnik jaskółcze ziele jest toksyczny, mądrze przetworzony może być cennym lekarstwem, chociażby na problemy skórne. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry