Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto, nieskomplikowane i z wykorzystaniem świeżych owoców lub warzyw. Udałam się w tym celu do zaprzyjaźnionego warzywniaka i wypadło na proste ciasto z rabarbarem. Mam rabarbar w ogródku, ale jeszcze niewielki. Jednak sądzę, że wykorzystam go już do następnego wypieku.
Składniki na proste ciasto z rabarbarem
Inspiracja pochodzi z mojego ulubionego bloga z przepisami, Moje Wypieki.
- 125 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 125 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki. Ja obrałam rabarbar ze skórki, choć autorka bloga tego nie zaleca.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ wtedy będziemy mieć gwarancję, że ciasto się uda.
Wykonanie ciasta z rabarbarem
W misce umieszczamy jogurt, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło. Mieszamy rózgą kuchenną aż do momentu, kiedy składniki się połączą . Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej, żółciótkiej masy, przekładamy ciasto do tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (tylko dno).
Na wierzchu układamy pocięty w kawałki rabarbar.
Pieczemy w temperaturze 170︒C, w opcji góra – dół, w zależności od piekarnika od 45 do 60 minut. Najlepiej po 45 minutach zrobić test “suchego patyczka”, aby upewnić się, że ciasto w środku jest upieczone.
Zalety prostego ciasta z rabarbarem
- składniki są ogólnodostępne, kupicie je w każdym spożywczaku
- ciasto nie jest drogie
- wykonuje się je błyskawicznie, ponieważ składniki wystarczy ze sobą wymieszać
- surowiec główny, czyli rabarbar występuje od wiosny do jesieni, często na wyciągnięcie ręki, tj. w przydomowym ogródku
- można podać go od razu po upieczeniu
Zatem jeśli za chwilę mają przyjść goście, a Wy macie przypadkiem rabarbar pod ręką, to ciasto będzie idealne.