Czy uporczywy chwast może być głównym składnikiem dania? Oczywiście, że tak! Przedstawiam Wam dwa pomysły na pyszne i proste danie z pokrzywy. To moja ulubienica wśród chwastów.

Przyrządziłam ją na dwa sposoby. Do prostego letniego obiadu, składającego się z ziemniaczków z koperkiem i jajek sadzonych zrobiłam pokrzywę a’la szpinak. Na masełku, mocno czosnkową.

Czy proste danie z pokrzywy może smakować?

Oczywiście. Pod warunkiem, że jest dobrze doprawione. Sama w sobie pokrzywa jest mdła, choć ma intensywny zapach. Połączona z czosnkiem i doprawiona solą i pieprzem smakuje wyśmienicie.

Pokrzywa a’la szpinak

Danie idealne dla mnie pod względem dostępności surowców. Nie zawsze mam w zamrażarce lub w ogródku szpinak. Natomiast pokrzywa rośnie u mnie przez cały sezon.

Potrzebujemy:

  • duży bukiet świeżej, młodej pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżkę masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • na patelni topimy masło i dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, smażymy przez moment, uważając aby nie przyrumienić zbyt mocno czosnku
  • pokrzywę myjemy a następnie kroimy dość drobno – liście wraz z łodygami. Młode łodyżki nie są zbyt włókniste, a lekko chrupiące. Pokrzywa „parzy”, więc najlepiej zbierać i kroić ją w rękawiczkach.
  • pokrzywę dodajemy do czosnku przesmażonego na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut.

Rożki z ciasta francuskiego z pokrzywą i serem feta

To kolejne proste danie z pokrzywy. Sprawdzi się doskonale jako przekąska podczas letnich spotkań.

Potrzebujemy:

  • płat ciasta francuskiego
  • duży pęczek pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę masła
  • 135 g sera feta
  • sól, pieprz
  • jajko
  • oregano

Wykonanie:

  • pokrzywę obrabiamy tak jak w przepisie powyżej
  • w trakcie smażenia do pokrzywy dodajemy ser feta i mieszamy z pozostałymi składnikami do połączenia składników
  • doprawiamy solą (niewiele, bo feta jest już słona) i pieprzem
  • ciasto kroimy w niewielkie kwadraty, układamy na nich małe porcje farszu i zaklejamy w kształt rożka
  • każdy rożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą suszonego oregano
  • pieczemy 20 minut w temperaturze 200︒C

Rożki smakują wyśmienicie z czerwonym barszczykiem, który możecie zrobić na bazie najlepszego zakwasu.

Obydwa dania świetnie sprawdzą się podczas letnich posiłków, także tych wykwintnych. Możecie nimi zaskoczyć swoich gości. Będzie nie tylko pysznie, ale także zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk

Powrót do góry