Pożywny i zdrowy.

Na niedzielne śniadanie polecam koktajl, który jest bombą witaminową, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. 

Składniki: 

  • garść jarmużu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z jednej cytryny
  • kawałek świeżego imbiru ( ok. 2 cm), startego na tarce o małych oczkach
  • obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko
  • banan
  • 300 ml wody mineralnej 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym.

Koktajl ma bardzo wyraźny, kwaśno-ostry smak dzięki cytrynie i imbirowi. Dodatek banana sprawia, że jest wystarczająco słodki. Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo, a także spore ilości potasu, wapnia i żelaza oraz witamin, między innymi C i K. Źródłem witaminy C jest także cytryna i natka pietruszki. Pietruszka ponadto wspomaga pracę wątroby i nerek, korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Imbir między innymi poprawia  trawienie i działa odkażająco. Jabłko reguluje pracę jelit, natomiast banan to bogate źródło potasu. 

Wymieniłam tu tylko niektóre właściwości składników koktajlu, a jest ich o wiele więcej. W zależności od upodobań, można zmieniać proporcje produktów. Niezależnie od konfiguracji, napój będzie niezwykle zdrowy. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry