Pożywny i zdrowy.

Na niedzielne śniadanie polecam koktajl, który jest bombą witaminową, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. 

Składniki: 

  • garść jarmużu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z jednej cytryny
  • kawałek świeżego imbiru ( ok. 2 cm), startego na tarce o małych oczkach
  • obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko
  • banan
  • 300 ml wody mineralnej 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym.

Koktajl ma bardzo wyraźny, kwaśno-ostry smak dzięki cytrynie i imbirowi. Dodatek banana sprawia, że jest wystarczająco słodki. Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo, a także spore ilości potasu, wapnia i żelaza oraz witamin, między innymi C i K. Źródłem witaminy C jest także cytryna i natka pietruszki. Pietruszka ponadto wspomaga pracę wątroby i nerek, korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Imbir między innymi poprawia  trawienie i działa odkażająco. Jabłko reguluje pracę jelit, natomiast banan to bogate źródło potasu. 

Wymieniłam tu tylko niektóre właściwości składników koktajlu, a jest ich o wiele więcej. W zależności od upodobań, można zmieniać proporcje produktów. Niezależnie od konfiguracji, napój będzie niezwykle zdrowy. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk

Powrót do góry