Pożywny i zdrowy.
Na niedzielne śniadanie polecam koktajl, który jest bombą witaminową, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie.
Składniki:
- garść jarmużu
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z jednej cytryny
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 2 cm), startego na tarce o małych oczkach
- obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko
- banan
- 300 ml wody mineralnej
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym.
Koktajl ma bardzo wyraźny, kwaśno-ostry smak dzięki cytrynie i imbirowi. Dodatek banana sprawia, że jest wystarczająco słodki. Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo, a także spore ilości potasu, wapnia i żelaza oraz witamin, między innymi C i K. Źródłem witaminy C jest także cytryna i natka pietruszki. Pietruszka ponadto wspomaga pracę wątroby i nerek, korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Imbir między innymi poprawia trawienie i działa odkażająco. Jabłko reguluje pracę jelit, natomiast banan to bogate źródło potasu.
Wymieniłam tu tylko niektóre właściwości składników koktajlu, a jest ich o wiele więcej. W zależności od upodobań, można zmieniać proporcje produktów. Niezależnie od konfiguracji, napój będzie niezwykle zdrowy. Polecam!