deser tiramisu

Błyskawiczny.

Kiedy właśnie zapowiedzieli  się goście, nie ma szans aby zdążyć upiec ciasto, a macie w lodówce składniki jak poniżej, to polecam zrobić szybki deser  tiramisu. Na 6 pucharków.

  • 250 g serka mascarpone
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka likieru amaretto
  • filiżanka mocnej kawy (wystudzonej)
  • kakao

Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawać serek mascarpone oraz likier. W osobnym naczyniu ubić białka. Dodać do masy serowej i wymieszać szpatułką do połączenia.

W każdym pucharku umieścić na dnie przepołowiony biszkopt, zamoczony uprzednio w kawie. Zamoczyć dosłownie na chwilę – zanim rozmoknie. Na biszkopt wyłożyć masę serową, a na niej ponownie położyć namoczone w kawie ciastko i wyłożyć pozostałą masę. Ja jeszcze na wierzch dałam po łyżce bitej śmietany, która została mi po wypełnieniu waflowych rurek. Wersja totalnie „na bogato”.

Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, a przed podaniem oprószyć kakao.

Oczywiście najsmaczniejsze tiramisu jest wtedy, kiedy poleży trochę w lodówce, aromat kawy połączy się z amaretto, a krem będzie przyjemnie chłodny. Ale w praktyce wszystko zależy od tego, ile mamy czasu do przyjścia gości. Mój deser schładzał się w niedzielę 2 godziny i bardzo wszystkim smakował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry