
Domowy specjał, który warto mieć w spiżarni.
Są trzy kardynalne powody dla których warto zrobić sobie ekstrakt z wanilii:
- jest naturalny i ma niesamowity aromat
- umieszczony w ładnym opakowaniu zdobi kuchenną szafkę
- jest swojski, domowy, zrobiony własnoręcznie, niepowtarzalny
Wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujemy laski wanilii, ozdobną butelkę lub karafkę z zamknięciem i wódkę. Pani Dorota z MW na 200ml wódki zaleca 3 laski wanilii. Ja utopiłam 3 przecięte laski wanilii w trochę większej ilości alkoholu.
Ekstrakt ów jest nieocenionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i z powodzeniem zastępuje sztuczne aromaty.
Ten na zdjęciu ma jakieś pół roku. Przechowuję go w kuchennej szafce, żeby ograniczyć dostęp światła, co jakiś czas wstrząsam i obserwuję jak nabiera kolorku.