Domowy specjał, który warto mieć w spiżarni.

Są trzy kardynalne powody dla których warto zrobić sobie ekstrakt z wanilii:

  • jest naturalny i ma niesamowity aromat
  • umieszczony w ładnym opakowaniu zdobi kuchenną szafkę
  • jest swojski, domowy, zrobiony własnoręcznie, niepowtarzalny

Wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujemy laski wanilii, ozdobną butelkę lub karafkę z zamknięciem i wódkę. Pani Dorota z MW na 200ml wódki zaleca 3 laski wanilii. Ja utopiłam 3 przecięte laski wanilii w trochę większej ilości alkoholu.

Ekstrakt ów jest nieocenionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i z powodzeniem zastępuje sztuczne aromaty.

Ten na zdjęciu ma jakieś pół roku. Przechowuję go w kuchennej szafce, żeby ograniczyć dostęp światła, co jakiś czas wstrząsam i obserwuję jak nabiera kolorku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk

Powrót do góry