
Po raz pierwszy zrobiłam osławiony syrop z mniszka lekarskiego, który potocznie nazywamy mleczem. Jednak niesłusznie, bo to dwie zupełnie inne rośliny.
Wyszłam w ostatnią, zimną niedzielę na naszą łąkę za domem i nazbierałam kwiatków mniszka na rzeczony syrop. Syrop, który roboczo nazywamy miodkiem, wyszedł bardzo dobry i prawdopodobnie powtórzę go w następnym sezonie.
Gdzie i kiedy zbierać kwiaty mniszka?
W zależności od regionu, kwiaty mniszka lekarskiego pojawiają się od końca kwietnia aż do końca maja.
Od znawców dowiedziałam się, że najlepszy miodek wychodzi z kwiatów majowych.
Pamiętajmy, by kwiaty zbierać na terenach możliwie najmniej zanieczyszczonych, z dala od drogi. Wtedy faktycznie zachowają wszystkie swoje cenne walory.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
- 400 kwiatków
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
- 1L wody
Zebrać 400 sztuk kwiatków bez łodyg. Rozsypać je na tacy i odczekać, aż robaczki z nich wyjdą. Ja odczekałam godzinę. Następnie umyłam kwiaty i włożyłam do garnka, po czym zalałam wodą i dodałam cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotowałam miksturę ok. 1 godzinę. Uwaga! Całość ma nieprzyjemny zapach, ale można wytrzymać 😉
Wywar wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedziłam miksturę przez gęste sitko i do otrzymanego płynu dodałam cukier, po czym gotowałam około 2 godziny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję, możemy gotować syrop krócej. Przy tym należy pamiętać o częstym mieszaniu miodku, aby nam się nie przypalił, ponieważ straci swój aromat i będzie niesmaczny.
Na końcu procesu wyparzyłam w piekarniku słoiki i przelałam do nich gorący płyn. Zalane słoiczki odwróciłam do góry dnem i voilà – miodek jest już gotowy. Z tego przepisu wyszło 6 prawie pełnych słoiczków o pojemności 200g.
Właściwości syropu z mniszka lekarskiego
- Przede wszystkim syrop z mniszka lekarskiego stosowany jest przy przeziębieniach, łagodzi głównie kaszel. Dzięki zawartym w nim garbnikom działa przeciwzapalnie na błonę śluzową gardła.
- Jest naturalnym lekiem przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, działa też antybakteryjnie.
- Zwiększa odporność organizmu, ponieważ zawiera witaminy A, C i D. Zaleca się go pić profilaktycznie w okresie wiosennym i jesienią, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje.
- Dzięki bogactwu witamin z grupy B reguluje pracę wątroby i pomaga usunąć toksyny z organizmu i korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
- Zawarte w syropie flawonoidy opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko nowotworów.
Tak jak nie wyobrażam sobie mojego ogródka bez pokrzyw, nie wyobrażam sobie również, że nie ma w nim mniszka lekarskiego 🙂