Po raz pierwszy.

Jednak wyszłam w ostatnią, zimną niedzielę na naszą łąkę za domem i nazbierałam kwiatków mlecza na rzeczony miodek. Miodek wyszedł bardzo dobry i prawdopodobnie powtórzę go w następnym sezonie.

Od znawców dowiedziałam się, że najlepszy miodek wychodzi z mleczów majowych.

Oto przepis:

  • 400 kwiatków
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1L wody

Zebrać 400 sztuk kwiatków bez łodyg. Rozsypać je na tacy i odczekać, aż robaczki z nich wyjdą. Ja odczekałam godzinę. Następnie umyć kwiaty, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotować ok. 1 godzinę. Uwaga! Całość ma nieprzyjemny zapach, ale można wytrzymać 😉

Wywar odstawić na noc, najlepiej w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić miksturę przez gęste sitko i do otrzymanego płynu dodać cukier. Gotować od 2 do 3 godzin, w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać. Pamiętamy o częstym mieszaniu miodku.

Wyparzyć w piekarniku słoiki i przelać do nich gorący płyn. Odwrócić słoiki do góry dnem i gotowe.  Z przepisu wyszło 6 prawie pełnych słoiczków 200g.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry