Po raz pierwszy zrobiłam osławiony syrop z mniszka lekarskiego, który potocznie nazywamy mleczem. Jednak niesłusznie, bo to dwie zupełnie inne rośliny.

Wyszłam w ostatnią, zimną niedzielę na naszą łąkę za domem i nazbierałam kwiatków mniszka na rzeczony syrop. Syrop, który roboczo nazywamy miodkiem,  wyszedł bardzo dobry i prawdopodobnie powtórzę go w następnym sezonie.

Gdzie i kiedy zbierać kwiaty mniszka?

W zależności od regionu, kwiaty mniszka lekarskiego pojawiają się od końca kwietnia aż do końca maja.
Od znawców dowiedziałam się, że najlepszy miodek wychodzi z kwiatów majowych. 
Pamiętajmy, by kwiaty zbierać na terenach możliwie najmniej zanieczyszczonych, z dala od drogi. Wtedy faktycznie zachowają wszystkie swoje cenne walory.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • 400 kwiatków
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1L wody

Zebrać 400 sztuk kwiatków bez łodyg. Rozsypać je na tacy i odczekać, aż robaczki z nich wyjdą. Ja odczekałam godzinę. Następnie umyłam kwiaty i włożyłam do garnka, po czym zalałam wodą i dodałam cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotowałam miksturę ok. 1 godzinę. Uwaga! Całość ma nieprzyjemny zapach, ale można wytrzymać 😉

Wywar wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedziłam miksturę przez gęste sitko i do otrzymanego płynu dodałam cukier, po czym gotowałam około 2 godziny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję, możemy gotować syrop krócej. Przy tym należy pamiętać o częstym mieszaniu miodku, aby nam się nie przypalił, ponieważ straci swój aromat i będzie niesmaczny.

Na końcu procesu wyparzyłam w piekarniku słoiki i przelałam do nich gorący płyn. Zalane słoiczki odwróciłam do góry dnem i voilà – miodek jest już gotowy.  Z tego przepisu wyszło 6 prawie pełnych słoiczków o pojemności 200g.

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego

  1. Przede wszystkim syrop z mniszka lekarskiego stosowany jest przy przeziębieniach, łagodzi głównie kaszel. Dzięki zawartym w nim garbnikom działa przeciwzapalnie na błonę śluzową gardła.
  2. Jest naturalnym lekiem przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, działa też antybakteryjnie.
  3. Zwiększa odporność organizmu, ponieważ zawiera witaminy A, C i D. Zaleca się go pić profilaktycznie w okresie wiosennym i jesienią, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje.
  4. Dzięki bogactwu witamin z grupy B reguluje pracę wątroby i pomaga usunąć toksyny z organizmu i korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
  5. Zawarte w syropie flawonoidy opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko nowotworów.

Tak jak nie wyobrażam sobie mojego ogródka bez pokrzyw, nie wyobrażam sobie również, że nie ma w nim mniszka lekarskiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk

Powrót do góry