Pyszna tarta z zielonym środkiem.

Przeglądając kiedyś prasę ogrodniczą, natknęłam się na artykuł o szparagach, który zawierał także przepisy z wykorzystaniem tego coraz bardziej popularnego warzywa. Był tam także przepis na tartę, więc zapragnęłam go wykorzystać. Zmodyfikowałam tylko nieco recepturę. Zrezygnowałam z gotowego ciasta francuskiego na rzecz ciasta z mieszanki mąki żytniej i gryczanej.

Ciasto

  • 200 g mąki (u mnie pół na pół żytnia i gryczana)
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, którą owiniętą folią spożywczą włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie umieścić ciasto w natłuszczonej formie do tarty i nakłuć go solidnie widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie

  • 8-10 szparagów (ja wykorzystałam zielone)
  • 300 g śmietany 18%
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka, cukier

Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałą, dolną część. Często pojawia się dylemat, gdzie przebiega granica między częścią jadalną szparaga a zdrewniałą. Ja wyginam szparaga w okolicy zdrewniałej i pęka on w najwłaściwszym miejscu.

Obrane szparagi gotujemy ok. 8 minut w szerokim garnku na leżąco lub w wysokim na stojąco. Do wody dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę cukru, łyżkę masła i szczyptę soli.

Śmietanę mieszamy z jajkiem, dodajemy starty żółty ser i przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną paprykę.

Na podpieczony spód wykładamy ugotowane szparagi i zalewamy śmietanowo-serową mieszanką.

Zapiekamy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Tarta jest bardzo pyszna,  o czym świadczy fakt, że zdążyłam zjeść jedynie dwa niewielkie kawałki. Resztę pochłonął EM.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Koszyk

Powrót do góry